10 Soruda Uyku Apnesi Testi
Öğle yemeğinden sonra bastıran tatlı bir uyku, sinema ya da tiyatroda yavaşça gözlerinizin kapanması, konuşmacısı olmadığınız bir toplantıda uykunuzun gelmesi… Gündelik hayattan tanıdığımız sıradan davranışlar, değil mi? Ancak dikkat! Acıbadem Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.

Uyku, sağlıklı bir yaşam için temel bir gereksinimdir. Ancak, gündelik hayatta sıradan olarak görülen uyku davranışları, sürekli olarak devam etmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sertaç Arslan, uyku apnesi gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olan faktörleri ve nasıl önlenebileceğini açıklıyor.
Uyku hijyeni, uykuya elverişli ortamın sağlanması için önemlidir. Uyunacak odanın ısısı ve aydınlık düzeyinin doğru olması, ses yalıtımının sağlanması, egzersiz ve televizyon izleme gibi aktivitelerin yapılmaması, rahat uyku kıyafetleri giyilmesi, uyumadan önceki saatlerde ağır egzersiz yapılmaması, uyku saatine yakın çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması, her gün aynı saatte uyunması ve uyku öncesi tablet ve telefon gibi elektronik cihazların kullanılmaması, kaliteli uyku için önemlidir.
Uyku apnesi, solunum durmaları ile bölünen uyku, hayati organları tehdit edebilir. Bu nedenle, sürekli olarak devam eden gündüz uykuları, uyku apnesi gibi sorunların işareti olabilir. Ayrıca, uyku apnesi, kalp hastalıkları, felce ve beyin problemlerine yol açabilir. Eğer uyku apnesi sorununuz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmalı ve uyku testi yaptırmalısınız.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı